سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ریزش مو، درمان و پیشگیری

علل ریزش مو چیست

 

ریزش مو بخشی از زندگی روزمره است. بله، درست شنیدید؛ شاید باور نکنید اما زندگی همه ما با این فرآیند طبیعی گره خورده است. ممکن است همیشه هنگام جارو کردن فرش منزل با دسته ای از موهای ریخته شده مواجه شوید. خیلی تعجب نکنید! زیرا همه ما روزانه حدود 80 تار مو خود را از دست می دهیم.

اما قضیه زمانی جدی می شود که ریزش این تار موها از 100 عدد در روز پیشروی کند. اینجاست که مشکل ریزش مو زندگی روزمره شما را دچار اختلال می کند. از دست دادن مو بیشتر از مردان، زنان را درگیر خود می کند؛ زیرا موها بخش عمده ای از زیبایی زنان را تشکیل می دهند.

تحقیقات نشان می دهد از هر سه زن، حداقل یک زن در دوره ای از طول عمر خود با ریزش جدی مو و کم شدن حجم موها مواجه می شود. بنابراین اگر شما هم از کم شدن موهایتان رنج می برید، نگران نباشید! این مشکل کاملاً قابل درمان است. اولین نکته برای درمان این مشکل، پیدا کردن علل ریزش مو است. در اینجا همه چیزی که باید راجع به علل ریزش مو بدانید، آورده ایم.

 

علل ریزش مو


 علل رایج کم شدن مو شامل موارد زیر است:

1- دلایل ژنتیکی

طاسی الگوی مردانه یا زنانه که با نام پزشکی آلوپسی آندروژنتیک شناخته می شود، یکی از رایج ترین علل ریزش مو است. این نوع طاسی به دلایل ژنتیکی بروز می کند. در این نوع طاسی، موهای مردان در معابد و تاج سر و موهای زنان در تمام سر شروع به نازک شدن می کنند.

آلوپسی آندروژنتیک معمولاً در افراد سن بالا اتاق می افتد، اما ممکن است هر زمان بعد از بلوغ مشاهده شود. بسیاری از زنانی که طاسی الگوی زنانه را تجربه کرده اند، مشاهده کرده اند که طاسی آنها بعد از سن یائسگی شدید تر شده است. این به این معنی است که طاسی الگوی زنانه با هورمون ها نیز در ارتباط است.

2- بارداری

برخی خانم ها ممکن است اندکی بعد از زایمان، ریزش بیش از حد مو را تجربه کنند. این نوع از دست دادن مو معمولاً موقتی است و طی یک سال و حتی زودتر برطرف می شود. برای اینکه ریزش مو بعد از زایمان زودتر بهبود یابد، لازم است برخی نکات را رعایت کنید. استفاده از شامپوهای مناسب به درمان این نوع ریزش شدید مو کمک می کند.

3- تداوم فاز تلوژن

همانطور که گفتیم بخشی از ریزش مو به صورت طبیعی اتفاق می افتد. این دوره طبیعی از رشد مو، فاز تلوژن نام دارد. مشکل تداوم فاز تلوژن به این صورت است که چرخه رشد موها در مرحله تلوژن متوقف می شود. این مشکل معمولاً ریزش شدید مو را ایجاد نمی کند، اما به هر حال باعث ریزش قابل توجهی از موها می شود.علل

تداوم فاز تلوژن نیز موقتی است و با گذشت زمان برطرف می شود. علت این نوع از دست دادن مو باید توسط پزشک تعیین شود. برخی از دلایل احتمالی که ممکن است، باعث توقف چرخه رشد مو در فاز تلوژن شوند، شامل موارد زیر است:

·          استرس شدید

·          عمل جراحی

·          زایمان

·          کاهش سریع وزن

·          مشکلات تیروئید

·         مصرف برخی داروهای خاص

اگر پزشک تشخیص دهد که مصرف برخی داروهای خاص باعث ریزش مو شده اند، ممکن است این داروها را تغییر دهد.

4- تداوم فاز آناژن

مرحله آناژن نیز یکی از مراحل چرخه رشد مو است که در این مرحله مقادیر زیادی از موها به سرعت از بین می روند. زمانی که چرخه رشد مو در این مرحله متوقف شود، منجر به ریزش موهای سر و همچنین سایر قسمت های بدن از جمله ابرو و مژه می شود. از جمله دلایلی که تداوم فاز آناژن را موجب می شوند؛ شامل موارد زیر است:

·         شیمی درمانی

·         تابش یا تشعشع

·         عفونت های قارچی

·         بیماری خود ایمنی

اگر شیمی درمانی علت این نوع ریزش مو باشد، خنک کردن پوست سر در طی انجام مراحل شیمی درمانی، به درمان ریزش شدید موها کمک می کند. بهتر است بدانید که معمولاً 3 تا 6 ماه بعد از توقف شیمی درمانی، موها مجدداً رشد می کنند.

5- بیماری خود ایمنی

آلوپسی آرئاتا نوعی بیماری خود ایمنی است که منجر به ریزش ناگهانی موها می شود. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به همراه سایر قسمت های سالم بدن به فولیکول های مو حمله می کند. طی این بیماری ممکن است موهای سر، ابروها و مژگان به صورت سکه ای ریزش کنند. درمان این بیماری تنها با مراجعه به پزشک امکان پذیر خواهد بود.

6- کشیدن موها

آلوپسی کششی یا همان کشیدن موها یکی از دلایل رایج ریزش مو است. به خصوص در مورد خانم هایی که عادت دارند، موهایشان را با کش های تنگ و محکم ببندند. هر کدام از روش های بستن مو که باعث کشیدن تار موها شود، در طولانی مدت موجب طاس شدن نواحی از سر می گردد.

7- مصرف برخی داروها

برخی داروها عوارض جانبی دارند که از جمله این عوارض ریزش مو است. در واقع ممکن است درمان برخی بیماری ها منجر به بروز برخی مشکلات دیگر شود. از جمله داروهایی که ممکن است؛ موجب از دست رفتن موها شود شامل موارد زیر است:

·         داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین

·         داروهای درمان آکنه مانند آکوتان

·         داروهای ضد افسردگی مانند پروزاک و زولوفت

·         مسدود کننده های بتا

·         داروهای کاهش دهنده کلسترول مانند لوپید

اگر احساس کردید بعد از مصرف یک داروی خاص دچار ریزش مو شده اید، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. ممکن است پزشک دوز داروی مصرفی را کاهش داده یا یک داروی جایگزین تجویز کند.

8- کمبودهای تغذیه ای

کمبودهای تغذیه ای نیز از جمله علل ریزش مو هستند. برخی از رژیم های غذایی شدید که از نظر پروتئین و برخی ویتامین های خاص از جمله آهن فقیر هستند، ممکن است ریزش شدید موها را به دنبال داشته باشند.

بنابراین رژیم های غذایی خودسرانه می توانند آسیب جدی به زیبایی شما بزنند. بهتر است رژیم های غذایی را با مشورت پزشک شروع کنید. پزشک با تجویز آزمایش خون، مقدار ویتامین های ضروری بدن شما را می سنجد و سپس رژیم غذایی مناسبی را توصیه می کند.

9- مصرف قرص های ضد بارداری

برخی افراد ممکن است همزمان با مصرف قرص های ضد بارداری، ریزش مو را نیز تجربه کنند. برخی از افراد نیز ممکن است بعد از قطع مصرف این قرص ها با ریزش شدید مو مواجه شوند. اگر مجبور به مصرف قرص های ضد بارداری هستید، قرص هایی را که میزان آندروژن پایین تری دارند را انتخاب کنید.

این قرص ها خطر از دست دادن مو را کاهش می دهند. به هر حال هر نوع قرص ضد بارداری با تأثیر روی هورمون ها ممکن است؛ باعث از دست رفتن موها شود. انجمن ریزش مو آمریکا توصیه می کند؛ افرادی که خطر ابتلاء به کم شدن مو به صورت ژنتیکی را دارند، از مصرف قرص های ضد بارداری خودداری کنند.

10- کرم حلقوی

کرم حلقوی یک عفونت قارچی است که باعث ریزش مو می شود. کرم حلقوی منجر به طاسی موقت روی سر می گردد. از جمله علائم این عفونت قارچی شامل ظهور لکه های کوچکی روی پوست سر است که به تدریج بزرگ می شوند.

این لکه ها قرمز رنگ هستند و به دلیل ایجاد خارش پوست سر منجر به پوسته پوسته شدن و در نتیجه شکنندگی موها می شوند. این بیماری ممکن است به صورت خود به خود بهبود یابد. اما اگر همچنان ادامه داشت، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک با تجویز داروهای ضد قارچ این مشکل را حل می کند.

 

ریزش مو